google mape bez api key


Akcija traje do 01.08.2019 - Besplatni online kurs web dizajna

Nastavna jedinica: 13.1. Mape bez API key (pisani materijal)


Nazad


U IT sektoru veoma brzo dolazi do izmena po pitanju tehnologija kao i raznih servisa koji se koriste. Drugim rečima, u toku izrade same online obuke za web dizajn i programiranje google servis za izradu mapa je imao generisane skripte koje su se veoma jednostavno ubacivale mapu u HTML kod – videti čas 13. Google mapa.

Medjutim, od 2018 Google-ov servis traži opciju da svaka mora skripta koja generiše mapu mora da ima generisan API key koji se ubacuje u skriptu koja poziva Googlov servis. API key je skup znakova (brojevi i slova) i implementira se u JS koja poziva googlov servis za mape, ima formu "key=m6XYobOtwQenHkm44AIzaSyCA0vHD_1dpoTC80B"

Napomena: Ovaj API key se ne može iskoristiti jer je već generisan.

Medjutim, nedavno je uvedena opcija da se dobijanje API key jedno može uraditi ako imate Billing Account (račun za plaćanje) što može da predstavlja dodatni problem. Dopuna časa 13. Google mapa daje opciju da ubacite mapu koje je generisana BEZ API Key-a.

Našli smo aplikaciju gde možete preko datih parametara generisati google mapu bez API key-a. Na stranici (klik na donji link)

www.embedgooglemap.co.uk

nalazi se generator koji daje skriptu odnosno renderuje Google mapu. Dovoljno je iz desne kolone odabrati parametre izgleda mape i kliknuti na "Select & Copy Code" i isti Paste-ovati u HTML gde bi trebalo da se pojavi mapa. U samom kodu možete podesiti width=100% tako da širina div taga gde se prikazuje mapa bude resposne !

Ukratko - odaberite parametre mape - nadjite adresu, odredite zoom mape i generisan kod PASTE-ujte bilo gde u HTML kod. U renderu u Browseru se pojavljuje Google response mapa

 

NOVO - DOPUNITE ZNANJE - WEB PROGRAMIRANJE (PHP, SQL)

Posle pređenih svih nastavnih jedinica u okviru Besplatne online obuke za web dizajn, obuku možete nadograditi odnosno dopuniti svoje znanje tako što će naučiti i web programiranje - PHP, SQL - izrada dinamičkih sajtova, online prodavnica. Kurs prati napisana skripta, izvorni kodovi i nekoliko desetina video nastavnih jedinica gde polaznik hronološki uči pisanje koda u PHP-u, testiranje skripti, korišćenje i rad sa Local serverom.

Cena obuke