html css trikovi font face stil


Besplatni online kurs web dizajna

Nastavna jedinica: Font face stil


Nazad


Dodavanje fonta na web sajt - @font-face komanda


Ovaj tekst je napisan sa fontom "Monotype Cursiva" koji je prilagodjen našem pismu odnosno u podržava slova ČĆŽŠ i čćžš.
Fajl formata .TTF se nalazi u folderu "fonts" i preko stilova se poziva da se implementira u BODY odnosno da kompletan tekst na web strani bude ispisan ovim fontom.

Preko Code Editora pogledati izvorni kod gde se u HEAD sekciji nalaze STILOVI odnosno stil @font-face koji definiše svojstva tačnije stil font-family (Naziv fonta na primer MojFont) i naravno izvor (Src - source) gde se nalazi font fajl TTF formata (font fajl se nalazi u folderu "font"). Na kraju (ispod slike) možete preuzeti kompletan izvorni kod.

.

1) U HEAD sekciju ili poseban CSS fajl


 

2) U BODY odeljak - tekst ispisan odredjenim fontom

      

Dodavanje fonta na web sajt - @font-face komanda

Ovaj tekst je napisan sa fontom "Monotype Cursiva" koji je prilagodjen našem pismu odnosno u podržava slova ČĆŽŠdj i čćžšdj. Fajl formata .TTF se nalazi u folderu "fonts" i preko stilova se poziva da se implementira u BODY odnosno da kompletan tekst na web strani ima ovaj font.

Preko Code Editora pogledati izvorni kod gde se u HEAD sekciji nalaze STILOVI odnosno stil @font-face koji definiše svojstva tačnije stil font-family (Naziv fonta na primer MojFont) i naravno izvor (Src - source) gde se nalazi font fajl TTF formata (font fajl se nalazi u folderu "font").

Prikaz teksta u Browser-u

 

Preuzmite izvorni kod
 

NOVO - DOPUNITE ZNANJE - WEB PROGRAMIRANJE (PHP, SQL)

Posle pređenih svih nastavnih jedinica u okviru Besplatne online obuke za web dizajn, obuku možete nadograditi odnosno dopuniti svoje znanje tako što će naučiti i web programiranje - PHP, SQL - izrada dinamičkih sajtova, online prodavnica. Kurs prati napisana skripta, izvorni kodovi i nekoliko desetina video nastavnih jedinica gde polaznik hronološki uči pisanje koda u PHP-u, testiranje skripti, korišćenje i rad sa Local serverom.

Cena obuke