besplatni programi za online kurs web dizajna


Besplatni online kurs web dizajna

Nastavna jedinica: Besplatni programi za online kurs web dizajna


Nazad


BESPLATNI PROGRAMI


 

Notepad ++

Najpoznatiji besplatni program za pisanje HTML koda odnosno Code Editor. Jednostavan sa dosta funkcija i sa lakim snalaženjem kod pregleda sintakse koda.

Preuzmite
 

 

 

 

 

Free WebM i MP4 Konverteri

Kada se ubacuje video fajl u HTML kod da bi ga Browser pokrenuo potrebno da video fajl bude u WebM i MP4 formatima. Najčešće u praksi vi kao programer dobijete video fajl u AVI formatu koji je najčešći format. Ova dva besplatna programa jednostavno konvertuju AVI format u WebM i MP4 format. Posle uspešne instalacije pojavljuju se dve ikonice na Desktopu. Pokretanjem programa otvaraju se jednostavni prozori gde preko dugmeta "+ ADD" dodajete fajl ili fajlove koje želite da konvertujete. U dnu prozora možete podesiti gde da se pojavi konvertovan fajl "Output folder". Na kraju klikom na dugme "Convert to" počinje konverzija fajla. Konverzijom pojavljuje se novi video fajl koji sad ima WebM ili MP4 format. Nastavne jedinice u nastavku online obuke objašnjavaju prikaz HTML koda koji poziva i prikazuje video fajl u Browser-u.

Preuzmite
 

 

 

 

 

Fast Image Resizer - brza obrada slika (za Windows XP, 7, 8 Vista)

Vrlo često u praksi se dešava da vam pošalju slike koje su velikih dimenzija i rezolcije. Na primer, slike slike 3000 x 4000 px, čija je veličina 2 mb. Takva slika se lako obradi u Photoshopu da se smanji i prilagoi da se lakše učitava preko Browser-a (videti nastavne jedinice u Odelju Photoshop). Ovaj program pomaže kada imate veliki broj slika koje treba obraditi, na primer preko 100 slika.

Fast Image Resizer je jednostavan besplatan program gde se posle instlacije pojavljuje ikonica kao na slici gde se posle startovanja programa pojavljuje prozor u kome podešavate nekoliko parametara - Resolution (imate ponudu iz padajućeg menija ili ručno upisati neku rezoluciju u formatu na primer 450X600). Takodje klikom na na "Option" pojavljuje se prozor gde možete podesiti jos neke parametre - kvalitet slike i izlazni format (da li da bude JPG izlazni format slike), da se da slika rotira pri konverziji, gde da se nalazi folder sa konvertovanim slikama itd.

Kada ste podesili odredjene parametre, klikom na OK, vraćate se na prvi prozor, OTVORITE FOLDER GDE SU SLIKE, SELEKTUJTE IH I JEDNOSTABNO TAKO SELEKTOVANE DRŽITE LEVI TASTER MIŠA I PREKO DRAG&DROP PREVUCE SVE SLIKE U POLJE "DROP FILES HERE".

Program počinje konverziju i u donjoj statusnoj liniji se vidi stratus konverzije. Na kraju se pojavljuj poreuka da je KONVERZIJA KOMPLETIRANA. Tu se najčešće kreira novi folder u kome se nalaze slike novih dimenzija i rezolcije.

Preuzmite
 

NOVO - DOPUNITE ZNANJE - WEB PROGRAMIRANJE (PHP, SQL)

Posle pređenih svih nastavnih jedinica u okviru Besplatne online obuke za web dizajn, obuku možete nadograditi odnosno dopuniti svoje znanje tako što će naučiti i web programiranje - PHP, SQL - izrada dinamičkih sajtova, online prodavnica. Kurs prati napisana skripta, izvorni kodovi i nekoliko desetina video nastavnih jedinica gde polaznik hronološki uči pisanje koda u PHP-u, testiranje skripti, korišćenje i rad sa Local serverom.

Cena obuke